Op 24 november 2012 werd de Surinaams-Hindoestaanse Rishi Chandrikasing op perron vier van station Den Haag Hollands Spoor doodgeschoten door een politieagent. Hij was zeventien jaar en bleek ongewapend.

Schrijver Kees Roorda liet zich inspireren door getuigenverslagen en politieverhoren en schreef een tekst waarin zesentwintig betrokkenen terugblikken op deze dramatische gebeurtenis. Theatergroep Firma MES geeft al deze mensen, elk met een eigen waarheid en perspectief, een stem.

RISHI zal vanaf november 2018 op landelijke tournee gaan. De voorstelling speelt meestal in het theater, maar soms op locatie. Bij het bestellen van uw kaarten of in de agenda ziet u waar we spelen.

★★★★★

"Genialer en actueler werd theater dit jaar niet. Met minimale middelen reconstrueert Firma MES de dood van de 17-jarige Rishi in Den Haag. Iedereen zou dit moeten zien.”

de Volkskrant

★★★★★ “De Haagse theatergroep Firma MES en schrijver Kees Roorda maken over dit multiculturele drama nu de geweldige en brandend actuele theaterdocumentaire RISHI. (…) RISHI is naast een reconstructie óók een verslag van de botsende diversiteit van een stad. (…) De klinische benadering van de zaak – nota bene op locatie in een fantasieloos, betonnen zaaltje – werkt. De opbouw van de tekst, het tragische bronmateriaal en de fantastische spelers maken RISHI tot een heftig en onontkoombaar drama, waarin sensationalisme geen ruimte krijgt. Bovendien blijkt hoe nauwgezet het onderzoek is uitgevoerd. En dat er, hoe pijnlijk ook, meerdere waarheden naast elkaar kunnen bestaan.” – DE VOLKSKRANT

★★★★★ In regie van Thomas Schoots is RISHI een collage van stemmen van personages in wat soms een onwaarschijnlijke thriller lijkt. (…) In RISHI duiken de vaste MES-acteurs Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers en Lindertje Mans van de ene rol in de andere. Met minimale middelen spelen zij de getuigen op het station, een stugge agent, de jolige medewerker van een telefooncentrale, de man die het korps schiettraining geeft, Rishi’s moeder of zijn vrienden. (…) Iedere stem voegt een laag aan het verhaal toe; het beeld wordt daardoor helderder, maar tegelijkertijd complexer. De acteurs schuiven met perspectieven en waarheden. De stemmen die zij een geluid geven, zijn gedetailleerd en veelzijdig, doordrongen van afwegingen en emoties of juist beperkt in zicht (…) Het maakt RISHI, met al die perspectieven op dit horrorverhaal, tot een zinderende en zeldzaam mooie performance. – THEATERKRANT

“Roorda doet iets wat bijna niet kan, maar hij probeert het toch: iedere stem blijft verdedigen wat hij of zij meent te hebben gezien. (…) In een oprechte poging de waarheid in kaart te brengen, krijgt de waarheid steeds meer het karakter van een door elkaar getrapte legpuzzel. De oprechtheid in het zoeken naar de waarheid is vanzelfsprekend ook toegepast op de schietende agent. Schrijver Roorda: ‘(…) Een verkeerde daad maakt iemand nog geen slecht mens.’ Die vaststelling geeft aan de niet-voorstelling RISHI bijna achter haar eigen rug om iets monumentaals. (…) RISHI (…) is niet veeleisend. En ze verdient het om door veel meer mensen te worden gezien. Het is immers belangwekkend documentair theater. (…) Het Holland Festival heeft de logistieke mogelijkheden om RISHI op te nemen in een bescheiden randprogramma bij The Nation. Ik zou zeggen: aan het werk!” – DE GROENE AMSTERDAMMER

Naast de mooie recensies staat RISHI ook op 1 in de Theater Top-10 van seizoen 2016-2017 in De Volkskrant. Vincent Kouters schreef over RISHI:
“Genialer en actueler werd theater dit jaar niet. Met minimale middelen reconstrueert Firma MES de dood van de 17-jarige Rishi in Den Haag. Iedereen zou dit moeten zien.”

Credits
 • tekst Kees Roorda
 • regie Thomas Schoots
 • uitvoering Roos Eijmers/Lot van Lunteren, Lindertje Mans, Daan van Dijsseldonk
 • geluidsontwerp Kaspar Schellingerhout
 • vormgeving Lidwien van Kempen
 • lichtadvies Wilfred Loopstra
 • dramaturgie Karim Ameur
 • zakelijke leiding Ulrike Söbbeke
 • productieleiding Lowie Smink
 • publiciteit Dieke van der Spek
 • techniek Dario Giustarini
 • fotografie Joris-Jan Bos
 • grafische vormgeving Tjade Bouma
 • met dank aan Willemijn Barelds, Janice Sandjojo, Theater aan het Spui, Het Nationale Theater, de familie Chandrikasing, Mr. Wouter Bos